Kanan peseminen

Levitä siivet vuoron perään, tarkasta ettei välistä puutu sulkia tai ole katkenneita.
Tarkista jalat, että kaikki varpaat ja kynnet ovat ok ja ettei varpaiden välissä ole pikkusulkia. Ne voi tarvittaessa nyppäistä pinseteillä pois.
Ote kanasta pesun ja käsittelyn aikana. Tarkista myös, että rintalasta on suora, eikä mutkalla mistään kohtaa.
Sekoita vähän shampoota haaleanlämpimään veteen.
Upota kana veteen, varo päätä. Kanaa katellaan MYÖTÄ-sulkaan, ei koskaan vastasulkaan. Nosta kädellä vettä ja hiero kevyesti myötäsulkaan.
Nosta kädellä vettä ja hiero kevyesti myötäsulkaan.
huljuttele kanaa, älä kastele päätä!
Kanat yleensä rentoutuvat lämpimänoloisessa vedessä, joten peseminen sujuu hyvin.
Pese jalat ja varpaat ja varpaanvälit
heltan, korvalaput ja harjan voi pestä varovasti märillä sormilla, varo kastelemasta koko päätä.
Vaihda vesi ja huutele kanaa samoin, vettä valellen myötäsulkaan.
huljuttele samoin kanaa, jotta vesi huuhtelee shampoot sulkien välistä, älä hankaa vastasulkaan. Tässä vaiheessa on helppo tarkastaa vielä ulkoloiset kanan takapäästä.
Kääri pesty ja huuhdeltu kana froteepyyhkeeseen kuivumaan.
Paketoitu kana saa viileämmillä säillä kuivua näin pidempäänkin, lämpimällä kelillä tunnin verran, jonka jälkeen sen voi antaa sukia itsensä taas oikeaan kuosiin. Pidä pestyt kanat lämpimässä vuorokauden verran pesun jälkeen, esim lattialämmitetyssä pesuhuoneessa, jolloin ne ovat kokonaan kuivuneet eivätkä palele kosteina viileässä kanalassa.
Kuivuneen kanan harjan, jalat ja heltat voi voidella vaseliinilla, jolloin ne saavat hienon kiillon. Kana sukii itsensä vuorokauden-parin kuluessa ja on parhaimmillaan vasta sitten. Jos kuivatat kanat auringossa ulkona, varo, etteivät ne karkaa tai ettei niille tule kylmä vai kuuma. Tämä esimerkkikana pestiin helteisnä päivänä ulkona, joten se tarkeni vaikka heittikin itsenäisesti pyyhkeen aika pian pois päältään.
Kana kuivattelemassa hetken auringossa ennen kuin se siirrettiin kissankuljetuslaatikkoon vielä hetkeksi kuivumaan.

Kanaa voi olla tarpeen pestä, jos se on likainen tai esimerkiksi näyttelyä varten. Tässä muutamia vinkkejä mitä ja miten pesusta suoriudutaan ja samalla tutkitaan kana ja sen kunto.

Varaudu pesuun esim koiran/kissan shampoolla, jossa on loishäätö-ominaisuuksia. Kana pestään haalean lämpimällä vedellä. Pesuastiana toimii esim leveäsuinen ämpäri tai muu reilumpi pikkusaavi tai vastaava.

Kiitokset pesuohjeista ja työnäytteestä Jan Jenå ja Nina Henriksson sekä Sylvi-kana. Kuvat: Anna Lerkki