Kesäkanan hankkiminen ja pito

Kokosimme muutamia seikkoja avuksi kesäkanoja suunnitteleville tai niistä haaveileville. Nämä ohjeet eivät ole kaiken kattavat, mutta toivomme, että yhä useampi innostuisi kokeilemaan kanojen pitoa. Monella meistä on harrastus alkanut muutamista kesäkanoista ja laajentunut ajan mittaan huomattavasti alkuperäisestä suunnitelmasta.

Kanoista on hyötyä monellakin tavalla: Ne ovat ilo silmälle kuopsuttaessaan pihamaata ja herkutellessaan kotiloilla ja monenmoisella luonnon antimella, kanankakat muhevoittavat kompostia ja tietysti maistamalla omia iloisten kanojen munia taittuu viimeinenkin epäilijä kananpidon kannalle.

Kyselemällä ja tutustumalla harraste-kanaloihin saa paljon vinkkejä ja Internetistä löytyy kattavasti tietoa kanojen tarpeista. Yleisesti ottaen kanojen tarpeet ovat aika vaatimattomia ja kanojen pito vaivatonta verrattuna muihin lemmikkieläimiin.

Harrastus on helponta aloittaa hankkimalla munintansa aloittelevia tai aikuisia munivia kanoja. Suositeltavaa on hankkia vähintään kolme kanaa ja kukko. Ilman kukkoakin voi kanoja pitää, mutta kukon läsnäolo lisää kanojen viihtyvyyttä ja turvaa. Kana on laumaeläin ja kaipaa seurakseen lajitovereitaan.

Kanojen perustarve, kuten kaikilla kotieläimillä on suojaa, raikasta vettä, kanoille sopivaa ruokaa ja virikkeitä.
Kanat viihtyvät kesäaikaan ulkosalla päivät, yöksi lennähtävät mielellään sopivaan suojaan orrelle nukkumaan. Sopivan suojan kanoille saa mm. leikkimökistä (joka on myös helppo muuntaa talvikanalaksi!) tai vaikka pihavajasta tai vastaavasta. Kanat eivät tarvitse lisälämpöä kesäaikaan. Kanat viihtyvät vapaana pihalla, mutta niille on hyvä olla verkotettu tarha turvaamaan petoeläimiltä.

Vesi kannattaa tarjoilla juoma-automaateista, joita on monenlaisia. Kulhostakin kanat tietysti juovat, mutta saavat vedet helpommin sotkettua kuopsuttelemalla sinne maata tai pehkua.

Ruokinta: Kanat kuopsuttelevat vapaana ollessaan pihamaalta kaikenlaista herkkua itsekin, mutta sitä voi pitää lähinnä puuhailuna. Kanat tarvitsevat tietyssä suhteessa eri aineita voidakseen hyvin ja muniakseen. Teollista valmisrehua on saatavilla säkeittäin mm. maatalous-kaupoista ja kasvattajalta kannattaa kysellä lisää vinkkejä ruokintaan. Teollinen rehu osana ruokintaa varmistaa, että kana saa kaikki tarvitsemansa ravinteet. Valmista luomuruokasekoitusta on myös saatavilla ainakin Lassilan tilalta Tuusulasta. Kanoille voi antaa myös ruuantähteitä lisukkeeksi. Kanoille ei saa antaa voimakkaasti maustettuja eikä pilaantuneita ruokia. Sipulin on todettu olevan vahingollista kanoille, samoin kuin avokadon. Sen sijaan mm. kurkun, salaatin tai kaalin naatat häviävät nopeasti kanalassa. Ruuan lisäksi kanat tarvitsevat pienikokoista soraa, jolla ne jauhavat jyvät kuvussaan. Ruokintakalkkia pitää kanoilla olla saatavilla ja myös munankuoret voi murskata tähän tarkoitukseen kanoille.

Virikkeet ja muut olosuhteet: Kanat nukkuvat orrella, joka sijoitetaan ylemmäs lattiatasosta. Eri roduilla on isoja eroja orren korkeudella maasta. Kanalan lattialla pehku voi olla esim. sahanpurua tai kuiviketurvetta (pienpaaleja saatavilla maatalouskaupoista). Myös silputtua olkea käytetään ja syksyn tullen kuivat lehdet tarjoavat touhua kanoille. Kanat kylpevät mielellään turpeessa, hiekassa tai kuivassa maassa. Koivutuhka turpeen, hiekan tms seassa auttaa torjumaan ulkoloisia.

Ulkotarha kannattaa olla verkotettu ja katollinen, silloin kanoja voi pitää siellä myös keväällä, jolloin on voimassa rajoittava asetus kanojen ja siipikarjan ulkonapidosta (yleensä maalis-toukokuussa).

Kanojen sairaudet ja ongelmatilanteet: Ruokinnan ja olosuhteiden muutos aiheuttaa helposti kanoilla ripulia, joka yleensä menee ohi muutamassa päivässä eikä vaadi erityisiä toimenpiteitä. Yleensä kana on perusterve kotieläin. Apua mahdollisiin ongelma-tilanteisiin saa mm. linkkilistassa olevista linkeistä sekä tietysti kasvattajalta, jolta kanansa on hankkinut.

Kesäkanoja hankkiessa pidäthän mielessä, että kanat eivät pärjää Suomen talvessa lämmittämättömässä tilassa. Jo hankkiessasi kanoja varaudu syksyyn. Palautus vuokraajalle tai talvihoitopaikka kannattaa miettiä, ja ennen kaikkea sopia ajoissa, jottei syksyn tullen joudu tekemään kiireessä päätöksiä.

Toivotamme viihtyisiä hetkiä kanaharrastuksen parissa!

 

Täällä myös Eviran muistilista kesäkanan hankkimista suunnitteleville.